Zvyšování imunity přirozenou cestou

Abychom byli odolnější vůči různým nemocem, případně na nemoc tělo lépe připravili, je dobré podpořit imunitu. Základem dobré imunity je pohoda a rovnováha v našich střevech. Můžeme začít tím, že omezíme nebo zcela vynecháme "3 bílé jedy", tedy bílou pšeničnou mouku, cukr a rafinovaná kuchyňská sůl. Už jen když nějakou dobu nebudeme jíst pečivo, sladkou chuť doženeme ovocem a zvykneme si solit méně, a to mořskou solí, která obsahuje mnohem více prospěšných minerálních látek, tělo nám poděkuje a budeme se cítit lépe.

Obranyschopnost můžeme podpořit různými komerčními doplňky, ale já si myslím, že v přirozených potravinách je tolik úžasných látek, pro tělo lépe zpracovatelných, že je škoda polykat pilulky. Základem je konzumace potravin s bakteriemi mléčného kvašení, tzn. kvalitní bílý přírodní jogurt, kefír, kysané zelí, domácí kvašená zelenina - pickels. Domácí kvašenou zeleninu zvládne vyrobit každý, i pokud je v karanténě, na internetu je spousta návodů. Všechny tyhle kysané výrobky mám moc ráda a díky jejich konzumaci se snižuje chuť na sladké, což je vždy pozitivní.

Můžeme si také vyrovnat překyselené prostředí v těle, což částečně dělají právě kvašené (překvapivě kyselé) potraviny. Můžeme k nim přidat ochucování salátů a polévek umeoctem, zvykneme si používat čerstvé bylinky. Do vývaru můžeme přidat kousek řasy Kombu, která nebude v polévce cítit, ale obsahuje spoustu minerálů a dalších látek, jako je jód, vápník a železo. Prý také pomáhá z těla odstraňovat těžké kovy.

Jako léčivé a zároveň výborné jídlo, které se dá navařit i dopředu, doporučuji indické kičrí/kičárí, o kterém jsem psala tady.

Všechny tyhle "triky" jsem se naučila před asi 15 lety, kdy jsem se začala zabývat studiem výživy, energií potravin a makrobiotiky. Přestože dnes už makrobioticky nevařím, výše uvedené potraviny stále do jídelníčku zařazuji. Teď mám naloženou kysanou zeleninu, koupenou zelnou šťávu a jsem na nízkosacharidové (lowcarb) stravě, tak snad to případný virus ocení a nebude mě tak trápit :-)

Mějte se krásně a buďte zdraví!

Tereza