Blog

Minulý víkend vyšel v Hospodářských novinách článek o tom, že už jsou známy výsledky testů na víceletá gymnázia. A mnoho dětí mělo mimo jiné problém doplnit správně známá česká přísloví. Z těchto přehmatů vznikají překrásné nové věty, které rozhodně vykouzlí úsměv na tváři, jako třeba "Mezi slepými jednooký Kyklopem", "Zvyk je železná opona" nebo...

Předevčírem jsem si prohlížela starší zápisník a zjistila jsem, že je to teď v dubnu přesně 5 let, co jsme byly s Věrkou, mou kamarádkou a cvičitelkou jógy a dalšími ženami na příjemném víkendovém pobytu ve speciálním kruhovém slaměném domě.

Hned na začátku se přiznám, že "aprílový" typ humoru moc nemusím. Nachytat někoho na něco, o čem si dotyčný v dobré míře myslí, že to tak skutečně je a pak si z něj dělat srandu, mi nepřijde příliš důstojné.

Všímavost (mindfulness) je vědomé prožívání přítomnosti a nehodnotící pozorování sebe, svých myšlenek i okolí.

Všichni jsme přírodní bytosti, i když na to pod nánosem civilizace někdy zapomínáme. Nějakou dobu můžeme přebývat jen v budovách a přesouvat se automobilem, ale delší přerušení styku s přírodou a vystavování se umělému světlu a vzduchu prohnaného klimatizací nás může postupně oslabovat jak na těle, tak na duchu.

O vánočních prázdninách mezi svátky se nám podařilo umístit děti k babičce. Manžel byl v práci a já jsem nikam nemusela. Tolik jsem se těšila. Ani ne na to, že nebudu muset nijak zvlášť vařit nebo uklízet, ale na to, že budu zase delší dobu SAMA, jen se sebou a v TICHU.

S koncem roku na nás přicházejí jednak "bilancovací" nálady a také máme potřebu si naplánovat rok příští. Novoroční předsevzetí - v novém roce budu výkonnější, hubenější, bohatší, budu spát víc/míň, budu více organizovaná/více se uvolním a budu spontánní.