Blog

"Náboženství je vážná věc." "Posvátné záležitosti jsou nedotknutelné a Bůh je ten zamračený pán na obláčku, kterému se nemá odporovat." Přijde mi, že tyhle představy máme v sobě zakořeněné a jsou ovlivněné posledními pár stovkami let evropské křesťanské kultury (i když se nyní nazýváme ateisty).

Když jsem nastupovala na vysokou školu, měla jsem průměrně široké povědomí o tom, co je svět, co je život a co všechno se v něm děje. Při studiu antropologie se pro mě otevřel obrovský prostor, kde člověk zjišťuje, že zvyklosti, podmínky a vztahy, ve kterých žije, jsou jen jednou z mnoha variant toho, jak žijí ostatní obyvatelé planety....

Šibal/trickster/šašek se objevuje v kulturách po celém světě a svými šprýmy, lehkou "zlomyslností", popichováním a obracením věcí naruby nás nutí vystoupit ze zajetých kolejí, povzbuzuje naši vitální energii, tvořivost, boří naše nabubřelé Ego. Pohybuje se na hranici, poskytuje prostor pro porušení pravidel a tabu. Dělá si legraci z bohů, králů i...

Nedávno se v jedné facebookové skupině zaměřené na mateřské těžkosti svěřovala žena s tím, že má první miminko a pronásledují ji velké strachy a úzkosti kvůli tomu, že se bojí, že o něj přijde. A některé matky jí odpovídaly v tom smyslu, že tohle k roli matky patří, nikdy to nezmizí, jen si člověk zvykne.

Když se ocitneme v náročné životní situaci, mohou nás okolnosti zcela ochromit, upadáme do depresí a úzkostí a neumíme si s těmito stavy poradit. Zároveň si říkáme, že je s námi něco špatně, že se takhle cítíme, že by to tak nemělo být a snažíme se proti temnotě bojovat, nepřipustit si ji.

Když odmítáme a potlačujeme naše "špatné", temné a stínové stránky, máme tendenci si naopak idealizovat ty, o kterých si myslíme, že jsou "správné" a světlé. A taky máme někdy potřebu kritizovat druhé kvůli tomu, že nejsou jako my.

Základní hudební nástroje jako bubny, chřestidla a jednoduché dechové nástroje (flétny koncovky, fujary, didgeridoo) provázejí lidstvo už od doby kamenné a vyskytují se v různých podobách po celém světě. K provozování hudby na těchto nástrojích nepotřebujete noty a hudební vzdělání, jejich zvuk je jednoduchý, rytmický, transovní.

Chůva/bohyně Baubó se vyskytuje v řeckém mýtu o bohyni Deméter a její dceři Persefoné. Zmínky o této postavě najdete třeba v knize Clarissy Pinkoly Estés - "Ženy, které běhaly s vlky", píše o ní Regena Thomashauer v knize "Kund*čka - Návrat k sobě" a vyskytuje se i "Řeckých mýtech" od Roberta Gravese. Naopak Eduard Petiška tuto postavu ve svých...